Connect with us

Автомобили

Конкиста 2.0. Cupra ще се пробва да завладее Северна Америка

Published

on

Конкиста 2.0. Cupra ще се пробва да завладее Северна Америка

[ad_1]

„Анализираме евентуално навлизане на северноамериканския пазар“, заяви главният изпълнителен директор Уейн Грифитс.

Cupra, performance марката на Seat, собственост на Volkswagen, обяви, че търси възможности за навлизане на северноамериканския пазар.

Това бе обявено на годишната пресконференция на Seat, като президентът и главен изпълнителен директор на компанията Уейн Грифитс заяви пред присъстващите, че нови автомобили като Terramar и Tavascan ще ѝ позволят да навлезе в нови сегменти. 

По този начин тя иска да постигне средносрочната си амбиция да продава 500 000 единици годишно. „Анализираме евентуално навлизане на северноамериканския пазар“, каза Грифитс. Той допълни, че марката Cupra тества водите с потенциални клиенти и смята, че американските клиенти ще харесат нейните продукти.

„Трябва да кажа, че първите резултати от тези тестове са много обещаващи и положителни“, каза Грифитс.

Това не е първият път, когато Cupra проявява интерес към северноамериканския пазар. След представянето на австралийския пазар Грифитс тогава заяви, че все още не е взето решение.

Advertisement

Все пак влиянието на американския автомобилен пазар явно е било твърде изкушаващо, за да бъде пренебрегнато.

Някога подразделението на Seat, занимаващо се с автомобили с висока производителност, Cupra се превърна в силна самостоятелна марка и се радва на голяма популярност в Европа и Южна Америка. 

Грифитс казва, че Cupra се е оказала толкова желана от клиентите, че се е класирала само след Mercedes-Benz, Porsche и BMW в неотдавнашно проучване, анализиращо модерните автомобилни марки.

През последните няколко години Cupra е представила няколко великолепни концепции, които със сигурност биха се харесали на клиентите.

SUV Terramar, който ще се появи през 2024 г., е агресивно оформен SUV, който би се харесал на пристрастените към кросоувърите потребители в САЩ.

Предназначен да замени отдавна излезлия от употреба Cupra Ateca, новият модел ще се произвежда в Унгария заедно с Audi Q3 и ще се предлага с традиционни двигатели с ДВГ или с хибридни конфигурации от типа plug-in (PHEV). Друг модел, който представлява интерес, е Tavascan – елегантно изглеждащо електрическо купе SUV, което може да се изправи срещу Tesla Model Y.

Advertisement

Грифитс и преди е изразявал възхищението си от автомобилния производител на Мъск. „Той е един от първите в електрификацията и затова е успешна електрическа марка. Ние изпитваме уважение към Tesla. Те направиха огромна крачка и бяха част от помощта за ускоряване на приемането и внедряването на електрически автомобили“, каза Грифитс.

Tesla обаче няма да е щастлива да се раздели със значителния си пазарен дял. Когато VinFast навлезе на американския пазар с по-достъпни електромобили, Tesla отговори с намаляване на цените, поставяйки виетнамската марка в трудна ситуация.

Надяваме се, че Cupra няма да има подобен проблем – особено ако възхитителният електрически хечбек Cupra el-Born си проправи път в Щатите.

[ad_2]

Източник

Автомобили

ТОП 10 на европейските muscle car-и

Published

on

ТОП 10 на европейските muscle car-и

[ad_1]

Най-общо казано, мускулестите автомобили са предимно американска традиция, която може да се проследи директно до 40-те години на миналия век, въпреки че най-ярките примери за тях обикновено са от 60-те и началото на 70-те години. Обикновено американският muscle car се състои от V8 двигател с голям работен обем, midsize платформа и две врати. 

Някои пуристи твърдят, че истинският мускулест автомобил не трябва да бъде конструиран като луксозен автомобил или истински спортен автомобил, а просто като по-мощна (но достъпна) версия на обикновени, серийни автомобили. Тази основна формула спомага за поддържане на ниски разходи и осигуряване на мощност за по-широк кръг потребители.

За разлика от тях много малко чуждестранни автомобили притежават всички тези характеристики. Разбира се, много европейски автомобили имат V8 двигатели, но огромното мнозинство от тях са или луксозни седани, или екзотики, или гранд турери със зашеметяващи цени, които обикновено не се свързват с мускулестите автомобили (поне по първоначалното им предназначение). 

Най-общо казано, европейците са изправени пред зашеметяващо количество данъци за своите автомобили, включително по-високи такси за по-голям обем на двигателя. В резултат на това от този регион са се появили много малко (ако изобщо има такива) бюджетни автомобили, които все още предлагат мощност V8 в същия ценови диапазон като американските мускули. 

Advertisement

Въпреки това, въпреки по-високите си разходи и разточителния си характер, няколко европейски автомобила успяха да се промъкнат и въпреки противоречията си, вероятно могат да бъдат считани за мускулести автомобили в определени кръгове.

10. 1972-1989 De Tomaso Longchamp

Longchamp е базиран предимно на седана Deauville на De Tomaso, който също има обща платформа с Maserati Kyalami, макар и с по-късо междуосие, за да се приспособи към стила на купето.

За разлика от своя аналог Maserati, Longchamp получава мощност от 5,8-литров V8 Cleveland на Ford, който е и същият двигател, използван от De Tomaso за легендарната Pantera. 

Версиите GTS на De Tomaso Longchamp развиват малко под 300 к.с., което прави тези автомобили значително по-мощни от по-голямата част от автомобилите от Malaise ерата (в САЩ), които Голямата тройка (GM, Ford, Chrysler) е предлагала през този период.

9. 1972-1974 г. Monica 560

Традиционно повечето мускулести автомобили са разположени в конфигурация с две врати, въпреки че се срещат и изключения. Monica 560 може би е изключение от това правило, въпреки че е била много по-богата и луксозна от типичния мускулест автомобил.

Monica 560 е по-малко известен, френски луксозен автомобил, който се произвежда в малък обем от 1972 до 1974 г. Задвижването на Monica се осъществяваше от 5,6 л V8  на Chrysler, който се съчетаваше с автоматична скоростна кутия TorqueFlite или с петстепенна механична скоростна кутия ZF. С максимална скорост от 240 км/ч Monica 560 е обявена за най-бързия седан в света (за времето си). Произведени са само 40 бройки.

8. 1976-1986 г. Rover SD1

Rover SD1 може би е най-близкият пример за съществуващ европейски мускулест автомобил, най-вече защото е единственият автомобил в този списък, който не се предлага с безумно висока цена. За повечето европейци автомобили на разумна цена, предлагащи мощност V8, просто не съществуваха, особено в страните, в които купувачите плащаха данъци върху обема на двигателя.

Въпреки това, Rover SD1 беше обявен от мнозина за мускулест автомобил заради своя 3,5-литров V8, който беше получен от по-ранна конструкция на Buick. SD1 е популярен и сред британските полицейски служби, тъй като когато производството му приключва през 1986 г., различни служби започват да трупат колкото се може повече от тези автомобили за бъдещо използване.

7. Monteverdi 375 High Speed (1967-1976 г.)

Monteverdi е неизвестна марка от Швейцария, която има за цел да се бори директно срещу силните играчи от Ferrari и Lamborghini, произвеждайки различни спортни автомобили и Grand Tourer в процеса на производство. Американската V8 мощност почти винаги е била използвана от компанията за изпълнение на избраната от нея задача.

375 High Speed е един от най-забележителните примери на Монтеверди, чието производство е продължително и продължава от 1967 до 1976 г. Отново се предлагаха американски двигатели, включително версиите Magnum и Six Pack на 7.2-литровия двигател на Chrysler.

С повече от 400 коня за 375 S, тази европейска странност лесно може да даде отпор на американските мускули.

6. 1969-1972 Aston Martin DBS V8

През 60-те години на миналия век Aston Martin разработва своя DBS в тандем с 5,3-литров V8. Въпреки че DBS дебютира за първи път през 1967 г., до 1969 г. се предлага само редови шестцилиндров двигател, когато V8 е окончателно усъвършенстван от инженерите на Aston.

Работата им се отплаща, тъй като оригиналният DBS е обявен за най-бързия четириместен автомобил в целия свят. Въпреки че много американски мускулести автомобили лесно можеха да надминат мощността на този Aston от 320 конски сили, подходящото предаване позволи на този британски GT да достига 257 км/ч, което беше далеч по-бързо от повечето американски автомобили по това време.

5. 1966-1976 г. Jensen Interceptor

Jensen Interceptor е масивен гранд турър от Обединеното кралство, който използва двигатели Chrysler V8, което следва същата стратегия, която Jensen е използвал преди това при CV8.

По-ранните предложения получават 6,3-литров Magnum, въпреки че през 1971 г. се преминава към 7,2 Magnum и Six Pack, след като Chrysler започва да „задушава“ двигателите си със задължителни системи за контрол на емисиите.

Все пак Interceptor се отличава със своето мускулесто предимство и с това, че е иноватор със своята система за задвижване на четирите колела при по-късните версии.

Advertisement

4. 1964-1968 Bizzarrini 5300 GT

Bizzarrini 5300 GT произлиза директно от Джото Бизарини, който преди това е работил като главен инженер във Ferrari и дори е помагал в разработването на емблематичния 250 GTO.

Безпрецедентният протест, наречен „Бунт в двореца“ довежда до внезапното напускане на много ключови работници от прочутата италианска марка, което в крайна сметка води до производството на някои много интересни автомобили на други места.

След като създава своя собствена компания, за да се конкурира директно с Ferrari (което е нещо като тенденция през 60-те години на миналия век, за което свидетелстват и Lamborghini и Serenissima), Bizzarrini се заема с разработването на 5300 GT. 

Задвижването на това ниско разположено купе се осъществява от 5,4-литров V8 на Chevrolet, който в състезателна версия произвежда до 400 конски сили. Крайният резултат е зашеметяващ опит в моторните спортове и максимална скорост от 280 км/ч.

3. 1977-1989 г. Aston Martin V8 Vantage

Когато Aston Martin Vantage дебютира през 1977 г., той е обявен за първия британски суперавтомобил, най-вече заради огромното ниво на производителност и конски сили, които тези зверове получават благодарение на 5,3-литровия V8 на Aston Martin.

Докато през 1976 г. по-голямата част от американските автомобили се бореха да постигнат 200 конски сили, оригиналният V8 Vantage на Aston Martin показа почти двойно повече, а по-късните версии достигнаха 432 конски сили.

2. 1986 AMG Hammer

AMG Hammer остава легенда на 80-те години на миналия век, от времето, когато AMG остава отделна компания, показваща реални резултати, а не просто емблема, която Mercedes-Benz продължава безцеремонно да лепи на автомобили, които едва ли заслужават този термин.

С Hammer AMG създаде немски хот-род, който можеше лесно да се състезава с най-добрите суперавтомобили по света. В общи линии немският тунер е взел Mercedes-Benz 500E и е вкарал 5,6-литров V8 M117, който почти удвоява мощността на 500E до 385 конски сили. 

Официално AMG оценява максималната скорост на Hammer на „над 300 км в час“, което би било достатъчно, за да изпревари Ferrari Testarossa. Общо взето, броят на произведените бройки никога не е бил потвърден, но се смята, че някога са били построени по-малко от 30 от тези автомобили.

1. 1965-1974 г. Iso Grifo

Донякъде неизвестният Iso Grifo е рядък италиански GT, който предлага достатъчно мощност, за да се справи с най-добрите в Европа, и го прави с набор от двигатели Chevrolet V8.

Ранните версии от 60-те години на миналия век предлагат small-block 327, но към 1970 г. опциите за работен обем включват L71 427, както и мощния LS6 454.

Advertisement

Това, което отличаваше Grifo, беше използването на петстепенна скоростна кутия ZF, която позволяваше на Grifo да си пробива път до 300 км/ч, което можеше лесно да отхвърли почти всичко друго в света.

[ad_2]

Източник

Continue Reading

Автомобили

През изтеклата година Гигафабрика Берлин на Tesla е произвела 250 хиляди електромобила

Published

on

През изтеклата година Гигафабрика Берлин на Tesla е произвела 250 хиляди електромобила

[ad_1]

Един от ключовите фактори за успеха на Tesla е способността ѝ бързо да увеличава производството на електромобили, като същевременно поддържа най-добрия марж на печалба в индустрията. Преди около година гигантската фабрика на автомобилната компания на Илън Мъск близо до Берлин, макар и със закъснение, успя да произведе първите си серийни електрически автомобили. Тази седмица Tesla съобщи на своите последователи в Twitter, че е достигнала нов етап – 5000 електромобила, които слизат от поточната линия всяка седмица.

С официалното право да произвежда по 500 000 електрически автомобила годишно компанията вече е достигнала половината от този брой. Не е изключено кросоувърите Tesla Model Y да бъдат придружени от някои други електромобили в германската гигафабрика. Не е сигурно, че това ще бъде Model 3, тъй като Илън Мъск преди време говореше за необходимостта от по-компактен електромобил за европейския пазар. Още повече, че по-достъпният електрически модел също ще се произвежда от компанията в строящата се нова Гигафабрика в Мексико, така че с цел унификация той може да попадне и на германската поточна линия.

Компанията също така е подала заявление до германските власти за разширяване на капацитета на Гигафабрика Берлин до 1 млн. електромобила годишно, така че при необходимост на поточните линии явно е предвидено достатъчно място за няколко модела.

[ad_2]

Advertisement

Източник

Continue Reading

Автомобили

Електрическите автомобили на BMW ще имат Panoramic Vision дисплей, който се простира по цялата ширина на предното стъкло

Published

on

Електрическите автомобили на BMW ще имат Panoramic Vision дисплей, който се простира по цялата ширина на предното стъкло

[ad_1]

BMW обяви вградения в автомобила дисплей Panoramic Vision, който ще покрива цялата ширина на предното стъкло, за да предоставя на водачите и пътниците полезна информация, без да откъсват поглед от пътя. Дисплеят е интегриран в долната част на стъклото. Шофьорът може да избере произволна комбинация от параметри, които да се показват, като например скорост, време или името на възпроизвежданата песен. Дисплеят използва ярка подсветка за ясно изобразяване.

BMW за първи път спомена новия дисплей на предното стъкло, когато представи новата концепция за дигитален асистент на водача i Vision Dee (Digital Emotional Experience) на CES 2023 през януари. Тогава обаче ставаше въпрос за показване на информация директно върху предното стъкло, както могат да правят прожекционните дисплеи в много автомобили. Представеният сега Panoramic Vision представлява специален дисплей, вграден в долната част на предното стъкло по цялата му ширина.

„BMW i Vision Dee“ демонстрира възможностите, които предлага комбинацията от хардуер и софтуер. Тя ни позволява да използваме пълния потенциал на дигитализацията, за да превърнем автомобила в интелигентен спътник. Така виждат бъдещето автомобилните производители, включително BMW, които се стремят да свържат виртуалното изживяване с реалното удоволствие от шофирането“, заяви главният изпълнителен директор на BMW Group Оливер Ципс.

Advertisement

Все още не е известно дали други функции, обявени в концепцията i Vision Dee, като интерактивна комуникация и анимация, ще се появят в продажбените автомобили на BMW в близко бъдеще. Панорамният дисплей Vision трябва да се появи в новата гама електрически автомобили на BMW през 2025 г. BMW планира да включи в Panoramic Vision дисплея всички опционални функции на BMW iDrive. Вероятно ще разберем повече на изложението IAA Mobility 2023 в Мюнхен през септември тази година.

[ad_2]

Източник

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Най-четени