Connect with us

Политика

Христо Иванов: Конституционно мнозинство преди съставянето на правителство

Published

on

Христо Иванов: Конституционно мнозинство преди съставянето на правителство

[ad_1]

Възможно е 49-ото Народно събрание да започне със съставяне на конституционно мнозинство още преди намирането на подкрепа за правителство. Тази хипотеза изказа по “Неделя 150” на БНР съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов.

“Може да се окаже логично конструирането на някаква парламентарна конфигурация, която да поддържа правителство, да започне с конструирането на конституционно мнозинство, което е много по-широко и е големия фактор за преодоляване на разделенията. Защото ако можем да извадим разделенията пред скоби и да кажем на хората достатъчно рано в живота на следващото Народно събрание – ето, готови сме да мръднем този камък – конституционните промени, това ще даде достатъчно причини хората все пак да приемат, че ще трябва и по други теми да има взаимодействия. Говоря обаче за теми, свързани с големи национални приоритети, не говоря за консумация на властта порции по порции”, каза Иванов.

Лидерът на “Да, България” изтъкна, че без радикална реформа на прокуратурата никакви други промени у нас не могат реално да стартират, нито България да изчисти имиджа си на страна, превърнала в нарицателно за корупция. Заради него чуждите инвеститори не искат да идват у нас и дори Сърбия започва да ни изпреварва.

Като предпоставки да се формира конституционно мнозинство Иванов изтъкна това, че дори ГЕРБ и ДПС вече дават сигнали, че повече не искат да се противопоставят открито на реформирането на прокуратурата. И напомни, че ДПС вече анонсираха собствен проект за конституционна промяна, а в обявеният преди близо 3 години проект за конституционни промени на ГЕРБ дори предвиждаше разделянето на Висшия съдебен съвет на две.

Advertisement

Съпредседателят на ДБ очаква “Продължаваме промяната – Демократична България” да затвърди първата си електорална позиция, която ѝ отреждат социологическите проучвания, но призова избирателите решително да увеличат преднината на обединението. “Искаме да получим първия мандат, защото имаме сериозното намерение да излъчим управление, колкото и трудно да би било това. Ако си останете вкъщи, само ще задълбочите хаоса”, предупреди Иванов.

Той за пореден път разви тезата си, че политическата криза не само може да бъде преодоляна, но и че с това се откриват много възможности пред страната. И предложи да си представим една съвсем различна България след 2 години: След като е извършена съдебна реформа с конституционни промени, страната ни е влязла в Шенген, бизнес климатът е значително подобрен, навлезли са сериозни чужди инвестиции, административното бреме над бизнеса е намалено със 70% с въвеждането на електронното управление. Структурните фондове на ЕС се усвояват ефективно и ритмично, като голяма част от тях се насочва към Северна България, започнала е трансформация на енергетиката, която се превръща в сериозен източник на икономически растеж. Влезли сме в еврозоната, което осигурява по-евтин финансов ресурс за икономиката. Попълнили сме състава на всички регулатори и Комисията за защита на конкуренцията е излязла от състоянието на будна кома, в което е държана от десетилетия. “Всичко това ще се усети по джоба от всеки. Всичко това са ниско растящи плодове – протягаш ръка и откъсваш. В края на такъв 2-годишен период България може да привлича неподозирано количество чужди инвестиции, които да разкриват добри работни места. Затова ще инвестираме сериозно в образование и преквалификация”, каза Иванов.

Като ключовата предпоставка за разклатените финанси на държавата той посочи е липсата на стабилно управление, което да поеме отговорност за стягане на финансовата рамка. “Едно правителство, което поеме отговорност, ще може по-добре да събира приходи. Това правителство ще оптимизира публичните разходи. Много играчи на терена от частния и сивия сектор ще започнат да си опичат акъла”, каза Иванов. По думите му, “Демократична България” казва “да” на социалните мерки, но настоява те да са много внимателно прецизирани към действително нуждаещите се от подкрепа. “Няма нужда да казваме безплатни учебници за всички – моите деца нямат нужда от такива, но тези пари трябва да отидат за други деца, които например имат нужда от дрехи”, каза Иванов.

Като сериозна опасност за вота съпредседателят на ДБ определи не само купуването на гласове, но и хаосът, който се създава с връщането на хартиената бюлетина, защото той може да демотивира избирателя. Христо Иванов призова гражданите да излязат на 2 април да гласуват, за да излезем от политическата криза и да тръгнем напред.

[ad_2]

Advertisement

Източник

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Политика

Йотова поиска правителство, което да продължи практиките на служебния кабинет

Published

on

Йотова поиска правителство, което да продължи практиките на служебния кабинет

[ad_1]

„Силно се надявам, че този път ще има правителство и редовен кабинет, който да решава важните и тежки проблеми, които стоят пред страната ни, и да продължи успешните практики и решения на служебния кабинет“, коментира пред журналисти в отговор на въпрос вицепрезидентът Илияна Йотова, която участва в традиционното честване-поклонение в София по повод Деня на Тракия.

Попитана за видеонаблюдението на изборите, тя отбеляза, че за първи път ще направим този експеримент. Имах разговори с министъра на електронното управление, те ме убедиха, че всички мерки, които трябва да се вземат по закон, са взети, посочи тя.

„Искам да предупредя за нещо друго – много хора се отказват от участие в секционните избирателни комисии, защото се страхуват от видеонаблюдението, защото така беше направен законът, че не се казва точно какво ще бъде заснето и как ще бъде използвано това, и аз разбирам притесненията на хората. Време е в тази последна седмица преди изборите това да бъде работа не само на ЦИК, на всички политически партии, които участват в изборите – да успокоят своите избиратели за това, че няма да има злоупотреби с видеонаблюдението“, каза тя, цитирана от БТА.

Попитана за българските кораби в Румъния, Йотова коментира, че това не е прецедент и припомни случай преди години за арестуван български кораб, уж в румънски води. Тогава в качеството си на представител в Европейския парламент започнахме една много мащабна кампания за освобождаването на кораба и на неговия екипаж и въпреки нашите усилия и тогава, си спомням, че доста време се проточи. Много е важно в момента да се види точно каква е претенцията на румънската държава и според мен трябва да бъдат доста по-амбициозни усилията на българските дипломати в това отношение, коментира Йотова.

На въпрос, свързан с новината, че Русия е сключила споразумение с Беларус за разполагане на тактически ядрени оръжия на територията на страната, Йотова коментира, че става все по-опасно и все по-страшно и затова, когато и тя, и президентът говорят, че трябва да се стигне до масата на преговорите, това не са празни приказки.

Advertisement

Това е нашето желание, защото повече въоръжения от всички страни води до непредсказуеми решения, които на практика заплашват вече към сериозна война, добави тя. Аз се надявам, че все пак ще надделее разумът и в случая става въпрос малко повече за заплахи, отколкото за истински действия. Силно се надявам това да е така.

[ad_2]

Източник

Continue Reading

Политика

Шефката на КЗК: 7 години не стигат за доказване на картел

Published

on

Шефката на КЗК: 7 години не стигат за доказване на картел

[ad_1]

Мандатът на Комисията за защита на конкуренцията трябва да бъде удължен, а правомощията й – разширени, защото картел се доказва бавно и трудно. Това заяви председателят на комисията Юлия Ненкова по БНТ.

Трудно се доказва картел, защото веригите се договарят вербално, а не писмено. Европейската практика показва, че доказването на картел може да продължи до 9 години. Само в България мандатите на контролиращите органи са толкова кратки. В Германия е 9 години, а в САЩ са несменяеми, както магистратите в България“, каза Ненкова.

На прощаване: ГЕРБ бетонира членовете на КЗК до 2023 г.

Тя призова в следващият парламент да бъде удължен мандатът на КЗК, а правомощията – разширени:

„Ще е добре КЗК да има повече оперативност, по-лесно да влизаме в съответните обекти, както и да приемем регламентите на Европейския съвет.

КЗК не се занимава с цените на стоките, защото комисията не е ценови регулатор. Ние се занимаваме с нелоялни търговски практики, образуваме дела в случай, че имаме съмнения за картели. Картелът всъщност е споразумение и забранена практика за съгласуване на цени, на пазари, на разделяне и определяне на клиенти, коментира още тя.

Advertisement

[ad_2]

Източник

Continue Reading

Политика

Партиите пестят пари за предизборна кампания, ГЕРБ и Възраждане харчат най-много

Published

on

Партиите пестят пари за предизборна кампания, ГЕРБ и Възраждане харчат най-много

[ad_1]

„Имайки предвид социологическите изследвания, които не дават голяма преднина на нито една от партиите и не показват, че ще има и по-висока избирателна активност, кара политическите субекти да пестят средства за реклама, още повече че се задават и местни избори в края на годината“. Това коментира пред БНР Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда.

Анализ на Института показва, че за 20 дни от предизборната кампания са похарчени общо 1,3 млн. лв. без ДДС.

В тази кампания посланията не са толкова разпространявани през традиционните медии, партиите и коалициите се обръщат все повече към социалните, добави тя.

„Няма интерес сякаш към рекламата в медиите към този момент. Вероятно навлизането на социалните медии и видеоклиповете и кратки видеа, които се излъчват там, се използват като реклама от страна на участниците“.

По думите й към момента е най-скъпа рекламата на ГЕРБ-СДС и „Възраждане“:

Advertisement

„Те са разходвали малко над 250 хил. лв. за кампаниите в 40-те медии, които следим. Това не са огромни средства в сравнение с предишни кампании“.

Няма интерес към двете големи частни телевизии, отчете още Лазарова в предаването „Преди всички“. По думите й за първи път от 2014 г. насам те заемат задни места.

Само партия „Възраждане“ беше подписала договор с Нова телевизия и то за по-малко от 10 хил. лв., даде пример тя и добави, че „Евроком“ за пореден път представлява голям интерес.

Ива Лазарова подчерта, че продължава практиката с безвъзмездните договори. Това може да е още една форма, която да е предпоставка да не се плаща за реклама, смята тя и добави, че не е ясно за какво са тези безвъзмездни договори.

По думите й участниците в изборите се възползват от безплатните форми.

Малко над 500 хил. лв. са средствата за медийни пакети, каза Лазарова. По думите й тази държавни средства за реклама се разходват. Не става ясно обаче договорите, подписани с медиите, дали са платени от медийни пакети, отбеляза тя.

Advertisement

По думите й по-малките партии, които предимно използват медийните си пакети, харесват телевизия „Евроком“, „Възраждане“ също. От ГЕРБ традиционно разпределят средствата си по-равномерно – както към „24 часа“ и „Труд“, така и към различни телевизии и интернет платформи.

Според Лазарова предизвикателствата са в организрането на работата на изборната администрация:

„Очаква се тази седмица да започнат обученията на секционните избирателни комисии. Администрацията е лицето на изборния процес и от нйната адекватна работа ще зависи доверието ни към него“.

[ad_2]

Източник

Advertisement
Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Най-четени